måndag 7 februari 2011

Granada med grannlåt och Merca med make-up

Överst en Ford Granada fotograferad av Marcus Helsing i Ljusdal. Årsmodellen är 1978-81. Beige med brunt vinyltak är snyggt. Hjulsidor från Biltema är det inte. Och så en Mercedes 200 från 1982 av den modell som kallas W123 fotograferad i Uppsala. Skapligt skick och i en färg som liknar den som tyska taxibilar har. Stjärnglansen har falnat då stjärnan ovanpå grillen är stulen.

Två snygga bilar men vad förenar dem mer? Jo, båda har skärmkrom! Det är ett biltillbehör på utdöende, men en snabb sökning på nätet visar att det fortfarande finns att köpa. Utan ha något egentligt belägg för det annat än vad jag sett, så är Mercedes det bilmärke som "drabbats" mest av denna utsmyckning, eller styling som det kallas idag. Varför, kan man fråga sig. Behöver just Mercedesdesignen livas upp mer? Behöver den mer krom för att se extra exklusiv ut? 

Smaken är som baken.
Det finns väl två anledningar till varför man har skärmkrom på bilen. Den första är att man tycker det är snyggt helt enkelt. Jag är av en annan åsikt, men smaken är ju som baken. Den andra anledningen är att man vill dölja rostiga skärmkanter. En tredje anledning skulle kunna vara att man skyddar skärmkanterna, men det är nog snarare så att skärmkromet samlar smuts och fukt och skapar en grogrund för rost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar