torsdag 31 maj 2012

Flykt från verkligheten

Spänningsladdad musik. En Alfa 90 står med motorn på tomgång parkerad halvt på trottoaren. Närbild på nervösa handskklädda fingrar som trummar på ratten. Den solglasögonprydde föraren zoomas in i backspegeln. Han väntar på att kumpanerna förhoppningsvis ska komma gående ur banklokalen och lugnt kliva in i bilen. Kameran följer en svettpärlas färd från hårfästet och ner på halsen.

Plötsligt går larmet. Föraren häver sig bakåt och öppnar en av bakdörrarna. Nervösa blickar i backspegeln. Sirener hörs i bakgrunden. Bankrånarna kommer utspringande ur banken. Föraren varvar motorn. Kumpanerna hoppar in i bilen som kör i väg med skrikande däck tätt följd av polisens blåvita Alfettor. Musiken eskalerar. Jakten är igång.

När Jörgen i Örebro skickade dessa nytagna bilder till mig fick uppenbarligen min hjärna underliga associationer. Gissningsvis beror de på för många sedda avsnitt av Bläckfisken (La Piovra), den italienska polisserien om den oftast hopplösa kampen mot maffian.

Nu handlar det här knappast om en flyktbil utan snarare en flykt från verkligheten. Mycket på bilderna avslöjar ju att det rör sig om en vanlig svensk stad, i detta fall Örebro. Det är inte vespor som står utmed gatan utan cyklar. Det står inte Diretto Ottica på flaggorna utan Direkt Optik (det betyder dock samma sak men allt låter tjusigare på italienska). I bilen sitter inte en bankrånare utan en herre med keps och helt vanliga glasögon som sannolikt väntar på sin fru som gör ett snabbt ärende i en intilliggande affär. Men bilen, bilen är helrätt för en italiensk polisserie från åttiotalet!

När såg du en Alfa Romeo 90 i fint orört originalskick senast? Detta fantasieggande exemplar väcker helt klart habegär. Det är inte något direkt vacker modell och under huven verkar det sitta en fyra istället för en V6:a, så det kanske inte är så spännande. Förutom att det är en ovanlig modell så är det skicket som främst här väcker känslor. Att hjulsidor, stänkskydd och de annars självförstörande registreringsskyltarna sitter på plats vittnar om att vi ser en relativt unik bil här. Inte perfekt, men orörd. Bilen är från 1986 och har rullat drygt 12000 mil. Nuvarande ägare är den åttonde i ordningen och är en bilfirma känd i Alfakretsar.

Alfa Romeo 90 tillverkades mellan 1984 och 1987 och var då märkets toppmodell. Helt igenom ny var den dock inte utan byggde, liksom den tidigare toppmodellen Alfa 6, på Alfetta. Intressant utrustning på bilen var bland annat frontspoiler som flyttade sig närmare vägbanan vid högre farter. Ännu mer spännande var instrumentpanelen med konstig instrumentering och inbyggd attachéväska. I taket fanns en jättestor innerbelysning och en del reglage. Toppmodellen Quadrifoglio Oro hade dessutom digital instrumentering. 1987 kom ersättaren och Saab 9000-kusinen Alfa Romeo 164.

Det är fler som skickat in bilder på Alfor så det kommer att dyka upp fler på bloggen framöver.

2 kommentarer:

  1. Tack för en flykt från verkligheten med direktionsbilen från 80-talet :)

    SvaraRadera