söndag 10 november 2013

Trött treåring, tid att tänka och Toyotor

Bilspanaren fyllde tre år den 12 oktober - och det är en mycket trött treåring. Därav har det varit tyst på Bilspanaren i en månad nu.

Exakt vad denna trötthet beror på är svårt att säga, men lusten och orken att skriva har varit på nedåtgående ett tag nu och har på senare tid inte infunnit sig alls. Dessutom väntas det vilken dag som helst tillökning i familjen Åström och det har gjort att fokus liksom vänts inåt till familjen och vardagen. Jag tar mig nu en paus på obestämd tid. Jag behöver tid att tänka igenom vad som ska hända. Om lusten och orken kommer tillbaka så kommer jag att skriva igen, men jag vet inte när det sker. (Om du inte följt Bilspanaren från början så finns det 340 inlägg på bloggen så här i efterhand istället för att vänta på nya inlägg.)

I väntan på nästa livstecken på bloggen bjuder jag på några riktiga rariteter. Bilderna kommer från Jörgen i Örebro som bidragit med många intressanta spaningar till bloggen. Han fotograferade fyra Toyotor utanför en Toyotaverkstad. Inget anmärkningsvärt kanske - men vilka Toyotor det var! Bilderna är tagna vid två tillfällen, i maj och i augusti. Alla bilar tillhör en och samma ägare - vilken kulturgärning han gör.

Den röda är en Corona från 1966 och den ljusblå och grundfärgsgrå en Corona stationsvagn från 1968. Detta säkerligen två av mycket få Coronor som finns kvar i Sverige. Den röda verkar vara en entusiastbil som vilar lite för tillfället. Stationsvagnen torde vara extremt ovanlig. Den har varit avställd sedan 1992 och är ett renoveringsobjekt.

Beteckningen Corona började användas 1957 och den satt på Toyotas första bil med självbärande kaross. Corona tillverkades i 11 generationer till 2001. I Sverige hette modellen Carina under åttio- och nittiotalet. Coronorna i inlägget är av den tredje generation och kallas T40. Beroende på motoralternativ läggs en bokstav till denna beteckning och beroende karosstyp ändras slutsiffran. Sedanen här heter RT40 och stationsvagnen RT46.

Toyota Corona av denna generation var den första japanska bilen som togs in i Sverige. Jag har tidigare skrivit att det var Isuzu Bellet, men det togs in en liten serie Toyota Corona 1964, ett år innan Bellet.

De andra stationsvagnarna är två Corolla 1100, båda från 1969. Den gula är avställd, men godkändes vid faktiskt vid besiktning förra året. Den vita och svarta ställdes av 1985 och besiktigades senast 1982!

Corollorna är av den första generationen kallad E10 (i detta utförande KE16) som tillverkades mellan 1967 och 1970. Det kan inte finnas många kvar av denna generations Corolla i Sverige, särskilt inte som kombi.

Corolla tillverkas fortfarande och världens mest tillverkade bilmodell. Corolla av olika generationer har varit med på bloggen flera gånger tidigare (första gången här), men aldrig av denna tidiga generation.

Så där. Innan jag avslutar inlägget vill jag tacka för de 235000 besöken på bloggen och de 425 gillamarkeringarna på Bilspanaren på Facebook. Jag vill också tacka för alla som kommenterat, uppmuntrat och bidragit till Bilspanaren under dessa tre år. Nu tar Bilspanaren en välbehövlig vila. På återseende. Sayonara!

9 kommentarer:

  1. Vila upp dig så ses vi snart igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Om vi inte hörs här så ses vi kanske med 900:orna framåt våren!

      Radera
  2. Tack för den tid som varit. Ta nu hand om dig och din familj och välkommen åter. Det viktigaste först!

    SvaraRadera
  3. Tack för trevliga inlägg och välkommen tillbaka när och lusten infaller...

    SvaraRadera
  4. Tack för alla trevliga inlägg hittills och välkommen åter när/om andan faller på!

    Just detta var ju ett extra trevligt inlägg då jag sen tidigare känt till att det skulle finnas EN Corona stationsvagn av denna modell men inte vilket skick den var i! Trevlig modell så hoppas den blir renoverad!

    Corollorna borde utgöra ungefär hälften av de kvarvarande kombisarna i Sverige, de flesta kvarvarande Corollorna i Sverige av denna generation är av den trevliga coupevarianten Sprinter.

    Den röda Coronan tyckte jag mig känna igen och se den hade jag ju fotat i Orsa 2002, då avställd sedan 1977!

    SvaraRadera
  5. Dags att börja spana igen!, vilken suverän blogg som jag upptäckte alldeles försent! // Mvh T

    SvaraRadera