torsdag 24 november 2011

Två Visa män

I inlägget med skrotbilar i Hallstavik figurerade en Oltcit, en bil som skulle ha blivit Citroën Visa om inte Citroën krisat och blivit uppköpta av Peugeot. Det inlägget fick två läsare att skicka bilder på varsin Citroën Visa. Eller också var de bara visa och passade på att fånga Visorna på bild när de hade chansen. För när såg du en senast? Citroën Visa berättade jag om i ett av mina inlägg från Frankrike i somras.

Jörgen i Örebro fann den röda Visan, en 14 RS från 1987. Den ser ju ut att vara ganska skaplig men utseendemässigt stör de fula hjulsidorna på bakhjulen. Originalfälgarna som blottas framtill är dock riktigt tuffa! Transportstyrelsen säger att den haft fem ägare och anger miltalet till drygt 5600 mil, men det låter lite lite. Vad jag har förstått fanns RS endast för den skandinaviska marknaden, men jag vet inte vad som var specifikt med den.

Stig Hellberg i Uppsala, som bidrog med bilderna till inlägget bilarna i Hallstavik, fann den andra Visan. Detta verkar vara en bra parkering att spana på. Vid sidan av Visan skymtar man en Nissan 200 SX och det var på denna parkering Stig tidigare fann en konstig Saab 99 kombi.

Även denna bil är en 14 RS, men den här är ett år äldre. Den har haft 7 ägare och gått drygt 12300 mil. Den ser också skaplig ut och jag misstänker att det var denna bil som var till salu på Blocket i somras. Jag var nämligen lite sugen på att skaffa mig en ett passande åkdon till Träffpunkt 80 och kollade lite efter roliga åttiotalsbilar på Blocket. I slutänden blev det så att jag åkte i min sjuttiotalsbil och fick stå på den fina fulbilsparkeringen.

Citroën Visa lades ned 1988 men liksom Volkswagen Santana, som jag skrev om i förra inlägget, kom även Visa att tillverkas i Kina, dock under ett annat namn. Den kom att heta Wuling LZW 7100 och var identisk med Visa förutom motorn som var en trecylindrig Daihatsumaskin. Den tillverkades till 1995. När såg du en sådan senast...

3 kommentarer:

 1. Ville bara nämna att idag när jag var inne i Östersund i löne-fredags-rusningstrafiken mötte en knallröd Bentley Turbo R! Jag har sett bilen tidigare men då sommartid, lite kung att åka Turbo R som vinterbil! :D

  SvaraRadera
 2. Att få rull på Greklands ekonomi må vara ett mirakel, men att hålla en Visa rullande är ett under!

  SvaraRadera
 3. Imperial58: Ibland måste man bara få berätta! Respekt.
  Leoscookie: Kanske kan Visaägarna göra under i Grekland då?

  SvaraRadera