tisdag 22 januari 2013

Geländegolf*

Det händer ju att man ångrar saker man gjort eller inte gjort. Som bilaffärer till exempel. Själv har jag haft så få bilar att jag inte direkt ångrat bilar jag köpt eller sålt. Däremot är det flera bilar jag ångrar att jag inte köpt. I min ungdom hade en klasskompis familj en Golf GTI från 1983 till salu. Jag minns att den var fin, men att kopplingen var dålig. Och så var den var billig. Jag minns inte exakt när det var, men jag gjorde lumpen eller pluggade när den var till salu så det blev inget. Och det ångrar jag ju idag. Sista årsmodellen av första generationens Golf GTI hade varit en bil jag helt klart borde ha ägt. Å andra sidan hade jag säkert bara ångrat att jag sen sålt den...

Jag tänkte att denna Golfrelaterade anekdot var en passande inledning till dagens inlägg. Det är nämligen klasskompisen som bidragit med bilen i dagens inlägg. Han är också bilnörd och heter Emil. Han bor nuförtiden i Stockholm och skrev så här som kommentar till fotot:
... Dessvärre ser man ju inte så mycket fotograferbara bilar i Stockholm, mest smårepiga två år gamla tjänstebilar där vi bor och SUV:ar i garaget på jobbet. Förrän plötsligen i lördags, parkerad vid T-banestationen i Sandsborg (Enskededalen) såg jag denna för vädret passande bil.
Ja, att det är en Golf han funnit är uppenbart, men varför ser den så konstig ut? Transportstyrelsen säger att det är en Golf Syncro, vilket betyder att den är fyrhjulsdriven på Volkswagenspråk. Det egentliga namnet är dock Golf Country och det förklarar varför den är så hög.

Country var en mer terränggående version av den andra generationens Golf. Produktionen av Country startade 1990 vilket alltså var i slutet av livscykeln för Golf generation två (produktionen ägde rum mellan 1983 och 1992). Tillverkningen av Country gick till så att man tog vanliga fyrdörrars Golf CL Syncro och skickade dem till Steyr-Daimler-Puch i Österrike för Country-fiering, vilket bland annat innebar förhöjd fjädring, hasplåt under motorn och utvändigt monterat reservhjul baktill. Viltbåge med extraljus hörde också till, men denna bil saknar det. Redan 1991 läggs modellen ned. Det florerar lite olika siffror på antalet tillverkade bilar, men enligt diverse fansiter rör det sig om 7735 stycken.

Bilen på bilden är från 1991 och kom till Sverige 1996. Country såldes vad jag vet inte i Sverige som ny, men det har letat sig hit ett antal exemplar av denna tidiga crossover. Och det kan man väl förstå, för visst ser den här mycket roligare och tuffare ut än Allroad, Crosscountry, Outback eller vad de heter nuförtiden?

* Gelände betyder "terräng" på tyska, vilket jag tyckte passade som tillägg till dena Golf. Mercedes Geländewagen betyder alltså att det är en terrängvagn, om nu någon tvivlat på det.

7 kommentarer:

 1. Jag kommer väl ihåg Golf Countryn, tack vare att den var skattefri p.g.a. fyrhjulsdriften såldes det förhållandevis många av dem i Finland. Vår lokala VW-återförsäljare hade t.o.m. en Country som demonstrationsbil, minns dock ej om jag nånsin åkte i den. Kommer ihåg att en f.d. klasskompis blev erbjuden demonstrations-Countryn till ett fördelaktigt pris men han blev sur för han ville ha en vanlig Golf och gillade inte att försäljaren tyckte att han skulle ha en Country i stället...

  Countryn är s.s. en vanlig Golf Syncro i grunden med allt det innebär, det enda motoralternativet i Finland var 1.8:an på 72 kW. Den drog ganska mkt bensin, därför har många Golf Country fått en dieselmotor monterad i efterhand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, det är därför jag fått träffar på så många finskregistrerade bilar när jag sökt information. Vad är anledningen till skattebefrielsen och finns den fortfarande kvar? Undrar om klasskompisen ångrar idag att han inte tog en Country istället?

   Det verkar som om 1,8-motorn var det enda alternativet med undantag för specialbyggen från fabrik som kunde ha t ex dieselmotor eller 16V-motor.

   Radera
  2. Den där hör hemma i Hammarbyhöjden, har sett den parkerad där många gånger. Kul att den uppmärksammas här, de är verkligen inte en vanlig syn.. :)

   Radera
 2. Det står en sån här vid studentbostäderna i Ultuna, utlandsreggad. Var borta i somras, hemma i utlandet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Jag får skaffa mig ett yrke där jag åker omkring mer. På den tiden jag körde buss hade jag bättre koll på bilbeståndet, åtminstone utmed linjesträckningen... Nåväl, jag jobbar i Ulleråker så det är ju nära Ultuna.

   Radera
  2. Du får börja med Geocaching så kommer du att hamna på alla möjliga platser du inte visste fanns och då få möjlighet att se bilar på oväntade platser.

   Radera
  3. Får göra det uppenbarligen!

   Radera