torsdag 28 oktober 2010

Speciella småfranskor

Det har blivit mycket Peugeot ett tag, men efter dessa blir det nog en paus ett tag. Intressanta bilder på bland annat Renault, Mazda, Chrysler, Mercedes och Porsche kommer förhoppningsvis under nästa vecka!

Här har jag hittat tre Peugeot 205 i olika utföranden. De vita bilarna är från 1990. Cabrioleten är en 205 CJ och den andra en 205 Green. Den mörkblå bakom stängslet är en 205 XR Nouveau från 1990. Peugeot 205 är Peugeots mest framgångsrika modell och den tillverkades 1983 till 1997 i över fem miljoner exemplar. 205:an ändrade Peugeot image från att ha varit den mest konservativa och tråkiga av de tre stora franska biltillverkarna till att ligga i framkant. Peugeot 205 hade tuff design och var pigg och smidig att köra. När 205 GTI presenterades 1985 var imageförändringen definitiv.

Peugeot hade flera specialversioner. Green innebar, förutom emblemet på bakluckan, grön golvmatta och grön textilklädsel, grön rand på sidolister och stötfångare samt flerfärgad stripe på karossidan. En annan specialversion som är väldigt lik denna var 205 Lacoste. Den känns lättast igen på att den har små Lacosteloggor, gröna krokodiler, på olika ställen på bilen, bland annat i rattcentrum. 1989 kom 205 Roland Garros som kom sig av att Peugeot sponsrade franska öppna, som spelas på Stade Roland Garros i Paris. Du kan läsa lite mer om den på Klassikers hemsida. Dessa bilar var grönmetallic och hade vit inredning. Och så klart Roland Garrosemblem. 205 GTI Le Mans kom 1991 och var blåmetallic. Listan med specialare kan göras lång!
205 Nouveau får nog betecknas som en utrustningsnivå snarare än specialversion. Nouveau innebar bland annat ratt och växelspaksknopp i trä. Att detta är en 91:a ser man på att den en annan typ av bakljus. Dessutom har den en stor röd reflexramp mellan bakljusen, ett så kallat "babianarsel". Hoppas ägaren till denna bil är nöjd med den, även om dekalen på bakrutan signalerar ett intresse för andra typer av bilar.

Cabrioleten är den mystiska i gänget. Den liknar Green men har lila rand på listerna och inget specialemblem. Jag tittade inte in i bilen så det kan inte avslöja något. Nåväl, Peugeot 205 fanns med en uppsjö olika modellbeteckningar och utrustningsnivåer så det är svårt att hålla reda på alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar