fredag 12 november 2010

Habegärglig Honda

Äntligen fredag och ett nytt bilmärke gör sitt intåg på bloggen: Honda! Och vilken Honda sen! En Accord från 1980 i ett alldeles bedårande skick, även om det kanske inte är helt perfekt. Knappt 2700 mil (eller är 12700 mer troligt?) vid senaste besiktningen ger en förklaring till det fina skicket, och att den verkar köras året runt en förklaring till varför det inte är perfekt. Framskärmen har en något annan nyans så den verkar vara omlackad. Rost eller krockskada är frågan. Hur som helst skulle jag inte gråta om någon erbjöd mig bilen.

Honda Accord presenterades som 1976 års modell. Bilen på bilden tillhörde denna första generation som avlöstes av den andra 1982. En intressant sak är att Honda från och med 1994 började tillverka olika varianter av Accord beroende på marknad. Som mest fanns tre: en för den japanska marknaden, en för den amerikanska och en för den europeiska. Bilarna byggdes och designades i olika världsdelar och hade olika karosser. Dagens modell, som är den åttonde generationen, finns i en amerikansk och en japansk-europeisk variant. Kanske är det ett lyckat grepp för Honda Accord har länge varit en av de mest sålda bilarna i USA.

5 kommentarer:

 1. Snygga linjer på en vardagsbil.

  SvaraRadera
 2. Ja, och vilken vardagsbil sen! Jag gillar designen på japanska 70-talare. Lite amerikanska linjer fast i halvskala. Ibland blev det bra - och ibland inte...

  SvaraRadera
 3. Åh, en sån här var min första bil, en 77:a. Gud vad den rostade, men det var en bil som var en föregångare i mycket. Magnus

  SvaraRadera
 4. Att bilen på bilderna är av årsmodell 80, kan man bl.a. se på att kofågarnas sidor är mer utdragna mot hjulhusen till. Den har även en kromlist horisontellt i baklamporna, huvemblemet i gummi. 80hk istället för 78...ventilkåpa i svart pressad plåt, inte i gjuten aluminium som det var på min...jag är en sjuk människa...//Magnus (igen)

  SvaraRadera
 5. Det är viktig kunskap, Magnus, och den bör inte föraktas. Inte i detta forum i alla fall.

  SvaraRadera