lördag 7 maj 2011

Hillmanmysteriet

Skådespelerskan Annalisa Ericson gick nyligen bort vid en ålder av 97 år. Hon spelade i många svenska filmer under lång tid och kan väl betecknas som "folkkär". Bland annat spelade hon Kajsa Hillman i tre av de fem så kallade Hillmandeckarna.

Endast två dagar innan hon avled fick jag två bilder skickade till mig. På en Hillman! Ett nästan otäckt sammanträffande! Bilderna kom via mms till min mail så enda avsändaren jag har är ett nummer som jag inte lyckats spåra. Enda texten till bilderna var "Hillman hittad i Mellerud". Tack till läsaren som skickade bilderna! Du får gärna höra av dig igen.

Bilen på bilden är Hillman Super Minx från 1964, uppenbarligen fotograferad i Mellerud. Den ser fin ut och har endast haft fyra ägare. Jag har svårt att avgöra om lacken är blank eller lite matt. Kanske är det originallack? Som bilspanare vill man ju gärna se orenoverade originalbilar så det kan vara önsketänkande. Lite flärd har kommit till genom  vita däcksidor och kromat slutrör.

Hillman Super Minx kom introducerades 1961 som en ersättare till Hillman Minx men det blev så att modellerna kom att säljas parallellt till och med 1967. Som för många brittiska bilar var designen USA-inspirerad, jämför Super Minx med till exempel en Vauxhall Velox/Cresta 1957-65 så ser du likheter.

Hillman tillhörde Rooteskoncernen vilka var tidigt ute med så kallad "badge engineering", alltså att man säljer en och samma bil under olika namn. Med enkla medel, oftast utrustningsgrad, grill och kromutsmyckning, skiljde man bilarna från varandra. Hillman Super Minx hette därmed också Singer Vogue och Humber Sceptre. Chrysler gjorde en Europasatsning och började under 60-talet köpa in sig i Rootes och från 1967 blev Rootes ett helägt dotterbolag till Chrysler Europe. Det skrev lite om detta när jag hittade en Talbot 1100 i Vasaparken!

Åter till Hillmandeckarna. Den sista Hillmanfilmen hette "Den gula bilen". (Ericson var inte dock inte med i den.) Den gula bilen i fråga var en Mercedes-Benz 300 från 1954, modellen som brukar kallas Adenauer. För länge sen såg jag den filmen och även om jag var ung då var jag redan bilnörd. Bilen förolyckas i filmen, kan jag väl avslöja, och blir då en Packard (har jag för mig). Ett mysterium som är möjligt i filmens värld, men det skaver lite i en bilnörd.

6 kommentarer:

  1. Hade ingen aning om att det fanns en Hillmanbil, intressant

    SvaraRadera
  2. björn karlsson8 maj 2011 kl. 19:21

    angående den gula bilen som var en mercedes
    300 1957 som för övrigt rullar än idag
    den blev inte en packard, det var en chrysler
    som mercan krockade med som blev en packard.
    (enligt sten berglind i boken filmbilar)
    hälsningar Björn.

    SvaraRadera
  3. Jag köpte en bok igår (en skräckis av John Ajvide Lindqvist) men jag inser nu att det var fel bok. Tack, Björn. Minnet grumlas. Det är säkert 20-25 år sedan jag såg filmen.

    Jag kollade upp om bilarna fanns på IMCDb (Internet Movie Car Database), där man förövrigt kan fastna länge, och det gjorde de:
    Mercedesen: http://www.imcdb.org/vehicle_162366-Mercedes-Benz-300-W186-1955.html
    Chryslern: http://www.imcdb.org/vehicle_162445-
    Chrysler-New-Yorker-C-63-1-1954.html
    Mercedes (en annan får man förmoda) och Packarden: http://www.imcdb.org/vehicle_162447-Packard-Custom-Super-Clipper-2126-1946.html

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Jag var in till Mellerud för att proviantera 22/4-11.
    Så bilden är tämligen färsk. Som jag minns var lacken lite matt så det är troligt att det är original.

    Anledningen till fotot är att Farfar var innehavare av en Hillman och detta exemplar ville jag visa för Far för att få bekräftat om det var en liknande vagn.
    Men det som skilde var att Farfarsbilen "bara" var en Minx utan överliggande parkeringsljus i fronten.

    Mvh.

    Lillebrorx

    SvaraRadera
  5. Jag är uppvuxen med Hilman, min farmor hade tre st under min första del av barndomen, fina bilar det:D

    SvaraRadera
  6. har en hillman mix 57 är helnöjd med den
    vara

    SvaraRadera