lördag 6 november 2010

Lustigkurre

Nu har jag återvänt från Sveriges baksida, men tyvärr gjorde jag inga fynd att visa upp här. För att ändå uppmärksamma att jag varit i Göteborg visar jag upp en bil vars namn är lite göteborgskt skämtsamt.

Vad heter en VW Golf som kan bära lite mer? Caddy såklart! (En caddy eller caddie är en golfspelares hjälpreda om nu någon missat det.) Bilen på bilden är en VW Caddy från 1992 och är i ett rätt bra skick för att vara en 18 år gammal bil som ofta får jobba hårt. Den gula bilen på andra sidan gatan är också en Caddy, men av modernare årgång.

Den första generationen VW Caddy byggde på första generationens Golf och debuterade 1979 i USA och 1982 i Europa. De amerikanskbyggda Golfarna kallades dock för Rabbit och Caddy är amerikansk slang för Cadillac så därför hette bilen VW Rabbit Pickup i Nordamerika. När den första generationens Caddy slutade tillverkas var dock Golf inne på sin tredje generation. Den första generationens europeiska Caddy byggdes i Sarajevo fram till dess att fabriken förstördes i inbördeskriget 1992. Den amerikanska fabriken skickade däremot sina maskiner till Sydafrika och där tillverkas den fortfarande under namnet VW Pickup!

Golf (och Polo) verkar ju syfta på sporten med samma namn. Dock finns det en annan förklaring till namnen. Det fanns en tid då Volkswagen döpte sina bilar efter havsströmmar och vindar. Golf syftar på Golfströmmen och Polo på polarströmmen (eller kanske polarvindar?). Passat syftar på passadvindarna och Jetta syftar på jetströmmen. Scirocco (Sirocco) och Bora är vindar som förekommer runt Medelhavet. Men Caddy är bara lustigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar