fredag 13 april 2012

En stilla undran

Härom veckan fick jag några bilder skickade till mig från Erik i Umeå. Han har tidigare skickat flera trevliga bilder, bland annat den fina Vaz 1200 som inledde följetongen "På östfronten intet nytt". Han hade också en stilla undran om vad som hänt med bilderna på den fina Renault 12:an han skickat. Han tyckte nämligen att det var den fränaste bilen av dem han skickat, och jag är nästan beredd att hålla med.

Bilderna på den fina R12:an blev lidande av att jag själv lyckades nosa upp ett sorgligt exemplar i somras som du kan se här. (I det inlägget berättar jag också kort om modellen.) Sen har jag fått andra infall och idéer som fått denna till synes självklara bloggbil fått lämna plats åt diverse mer men många gånger mindre intressanta bilar. Tills idag.

Bilen fann Erik i Umeå i juni. Det är en Renault 12 TL från 1977 som endast haft fyra ägare och rullat knappt 8400 mil, en siffra som säkert kan stämma med tanke på bilens skick. Helt felfri är den ju inte, men med tanke på hur många R12:or som finns kvar i trafik är den ovanligt fin - och dessutom i originalskick. Jämfört med den R12:a jag skrev om i somras har denna bil det ansiktslyfta utseende modellen fick 1975. Sedd snett bakifrån med den konkava bakrutan och stora bakljusen tycker jag mig se likheter med Saab 99 från 1977 och framåt. I övrigt är det inga större likheter.

En annan till synes självklar bloggbil har också hamnat i arkivet, men den får också vara med idag. Jag fann den redan i april förra året då den stod parkerad ett stenkast hemifrån. Det blev bara en bild då jag hade sonen och en kompis till honom i cykelkärran som gjorde det klart för mig att det var tråkigt att fotografera en gammal bil - även om den kallas för Laban. Det är i alla fall en Renault 4L från 1969 i lika trevligt bruksskick som R12:an ovan. Den har också haft fyra ägare, men miltalet på knappt 5500 mil som Transportstyrelsen anger får vi säkert lägga en etta framför. Det ser ut att vara samma färg på den här som på den jag fann i Fouras i somras. Se här och jämför. Renault 4 har jag berättat om tidigare.

2 kommentarer:

 1. En kille i västerbotten - Leif Lindholm - körde rallycross i slutet av 1970-talet med en R12 Gordini.
  En frän bil!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är tuff! Såg du den R12 Gordini som rullade som bruksbil i Uppsala för ett tiotal år sedan? Bodde i Gottsunda.

   Radera