måndag 20 december 2010

I hennes majestäts långa tjänst

Den här bloggen heter ju Bilspanaren, men jag tar mig friheten att busspana lite. Jag har ju redan tänjt på konceptet genom att göra en leksaksbilsspaning. Där förekom ju dessutom en lastbil (nja, brandbil).

Inte långt från Engelska parken stod passande nog denna mycket engelska buss parkerad i helgen. Den gör reklam för en fastighetsmäklarfirma och bussen ägs också av firman visar det sig. Bussen är en Leyland AEC Routemaster från 1966 och kom för första gången i svensk trafik 2006. Bussen på bilden är av den näst vanligaste varianten tillverkad 524 exemplar och kallas RML där RM står för Routemaster och L för Lengthened, alltså förlängd. Man ser det på att den har extra mindre ruta i mitten av fönsterraderna.

AEC står för Associated Equipment Company som Leyland Motors köpte upp 1962. På 60-talets slogs Storbritanniens fordonstillverkare ihop i olika konstellationer för att så småningom bilda jättekoncernen British Leyland 1968 där nästan alla tidigare brittiska biltillverkare ingick. British Leyland är väl kanske mest kända för att tillverka dåliga bilar med usel kvalitet.

Routemasterns kvalitet är det dock nog inget fel på. Den tillverkades i lite olika varianter mellan 1958 och 1968. Först 2005 togs de sista ur reguljär trafik i London!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar