söndag 19 juni 2011

Bubbla klädd i jeans

Hela tretton folkabubblor har varit med här på bloggen tidigare så det kan ju tyckas lite överflödigt att skriva om ännu en. Nåväl det kan man ju tycka, men bilen i dagens inlägg är av en årsmodell som inte varit med tidigare. Och tittar man lite noggrannare ser man att är något mer som är intressant med den.

Denna bubbla är en Volkswagen 1303 från 1975, vilket var det sista året som bubblan såldes i Sverige. Bilen är i ett bländande skick! Inte så konstigt kanske då den haft två ägare och endast gått drygt 6 000 mil. Det som först  fångade min blick var dock de små dekalerna på motorluckan och framhuven (det låter lite konstigt men motorn sitter ju bak och bagaget fram) med texten Jeans.

Sjuttiotalet var det årtionde då flest specialutgåvor av bubblan producerades. 1974 fanns exempelvis hela tolv olika! En av dessa var Jeans som baserades på den enklare 1200-modellen. Speciellt med den var bland annat att sätena var klädda med jeanstyg, stripes med texten jeans utmed sidorna och att allt krom på utsidan var svartmålat. Flera olika Jeans-utgåvor följde sedan: 1975, 1976, 1982, 1995 och slutligen år 2000.

Jeansmodellen blev så populär att ett särskilt kit togs fram 1974 så att alla kunde få Jeanslook på sin bubbla. I detta kit ingick bland annat stripes och dekaler, speciella navkapslar som skulle likna jeansknappar och så klart jeansöverdrag till sätena.

Att bilen på bilden inte är en äkta jeansbubbla utan en jeansifierad tar man enklast på att det inte är en 1200 utan en 1303. På oviktigt-vetandekontot kan man även lägga till att a:et i jeans ser annorlunda ut än på en äkta. Kofångarna har dock målats svarta vilket de äkta jeansbubblorna hade men inte de jeansifierade.

Nu kan det ju vara så att det fanns en 1303 Jeans också. Eller så kanske återförsäljarna utrustade nya bilar med kitet. Som vanligt när det gäller information om bilar på internet är det inte helt lätt att få den verifierad. Även den mest inbitne entusiasten som skrivit något kan ha, eller minnas, fel. Mina Jeans-kunskaper fick jag hur som helst främst via en sida som heter Special Edition Beetles. Kul och intressant läsning!

Frågan är när den här bubblan jeansifierades. När den var relativt ny eller har det gjorts på senare tid? Eller kan det vara så att den såldes så här ny? Har någon samlat på roliga tillbehör som har väntat på att få monteras på den rätta bilen? Kommer den att få ytterligare Jeans-tillbehör? Jag avslutar med dessa obesvarade frågor och med ett konstaterande: Gamla folkvagnar är sällan ointressanta!

6 kommentarer:

 1. Jag hade den lokala VW-handlaren Bergslagens Bil några stenkast från barndomshemmet. Jag hängde ofta där och kollade in nyheterna och minns mycket väl jeansfolkan men jag hade ingen aning om att det var ett tillbehörskit, för de jag såg hade alla de svarta kapslarna och krom på de andra detaljerna.
  Jeanstyg är för övrigt mycket snyggt som bilklädsel. Skulle kunna tänka mig jeanstyg i min bil :)

  SvaraRadera
 2. Jag är inte helt hundra på det jag skriver... Information på internet gällande sånt här är ibland inte helt lätt att verifiera. Antingen såldes en 1303 Jeans eller så kunde säkert återförsäljarna utrusta nya bilar med kitet. Jag hade lite bråttom när jag tog bilderna men ska försöka kolla närmare på bilen om den står kvar. Kanske ger det någon ledtråd.

  Håller med om jeansklädseln. Det fanns ju en Lewi´s-variant av AMC Gremlin. Tuff!

  SvaraRadera
 3. Den här bilen skänker mig ingen ro. Bilen visar sig vara till salu. Länk till annonsen har du här. Gissningsvis har bilen alltid haft det här utförandet. Tack för tipset om annonsen Grandprix!

  SvaraRadera
 4. Grym blogg, och superintressant inlägg om Jeans-VW:n!

  Vilka fler olika tidstypiska och fräcka varianter fanns?

  Mvh /Peter

  SvaraRadera
 5. Tackar! Jag följer din blogg med intresse.

  I Sverige tror jag bara att 1303 Big såldes men kolla in länken i inlägget till Special Edition Beetles för att hitta din favorit. De trimmade Oettingerbubblorna är tuffa. En snygging jag hittade i listan var en fransk specialmodell tillverkad i 1000 ex kallad "Marron Glace": ljusbrunmetallic, gula dimljus och Porsche Fuchs-kapslar! Mums!

  SvaraRadera
 6. Ska kolla!

  Fräckt med bubblor. Hyser en våldsam hatkärlek till dem, då jag spenderade många långa, heta somrar i dem (en bubbla med AC hade ju inte skadat...). Pappa hade dille på VW. Gissar att det mesta hade med det låga priset att göra tyvärr.

  Sedan får jag knappt plats i en då jag är 1.95 lång.

  Men snygga är de!

  SvaraRadera