fredag 10 juni 2011

Fler konstiga Saabar

För några veckor sedan fick jag en bild på en konstig Saab 99 kombi skickad till mig och till kategorin konstiga Saabar kan jag nu lägga till ytterligare två.

Den första hittade jag i Katrineholm förra helgen: en fyrhjulsdriven Saab 900! Det har varit en GLs från gissningsvis 1980 men med dagens Saabterminologi skulle den väl heta Saab 900x. Transportstyrelsen säger att bilen är svart, vilket stämmer med verkligheten, men också att det är en Range Rover från 1974. Lastbilsregistrerad dessutom. Den har haft 22 ägare och varit avställd sen 1997. Konstigt var ordet! Nu är det väl så att någon någon gång gift ihop Saabens kaross med chassit från Range Rovern. En crossover  i ordets rätta bemärkelse och ganska snyggt utfört vad det verkar, även om bilens kanske aldrig varit i trafik i detta tillstånd. Jag borde naturligtvis undersökt bilen närmare undertill för att se hur konstruktionen såg ut men det glömde jag i sommarhettan. Någon har i alla fall roat sig med att slå sönder rutor och lyktor, men har faktiskt missat en del...

Den andra konstiga Saaben hittade jag i Uppsala stående bredvid den Ford Escort som jag uppmärksammade i januari: en Saab 9000 pickup! Grunden är en 9000 Turbo (T16) från 1986 så möjlighet till snabba transporter finns alltså. På grund av solljuset blev bilden lite överexponerad i min mobilkamera men det ser ut som ett seriöst bygge. Vad den lilla takbiten över flaket fyller för funktion kunde jag inte räkna ut annat än att den skuggar bakrutan. På flaket ligger en Crescentmoped ur den så kallade jetlinjeserien från sextiotalet, mer bekant som raketarslet. Så mycket mer än detta hann jag inte se innan jag var tvungen att cykla vidare mot sonens dagis.

Vi får se om sommaren bjuder på fler konstiga Saabar!

7 kommentarer:

 1. Idag kollade jag upp registreringsnumret på pickupen så texten har ändrats lite!

  SvaraRadera
 2. Bra att du går till botten med dina spaningar...

  Finns det inte en firma i Karlstad som bygger biltransportbilar på Saab 9000?
  Kanske de har byggt denna också?

  SvaraRadera
 3. Rätt ska vara rätt... Och det blir ju enklare av att jag åker förbi bilen på väg till och från dagis.

  Solstads bygger Saabarna tror jag. Har dock bara sett dem byggda med "hytt" och separat "flak". Det är väl oftast biltransporter?

  SvaraRadera
 4. Vingen är nog en designgrej men samtidigt hejdar den nog virveln bakom hytten från att dra ner vatten/dam i flaket. Snygg var bilen.

  SvaraRadera
 5. Grymt cool, 99/Rover. Vet du vem som har den så man kan försöka sej på ett köp?
  I övrigt jättebra blogg, precis upptäckt men ska följas!

  SvaraRadera
 6. Tack Oskar! Mail med regnummer är skickat till dig!

  SvaraRadera
 7. Den ombygda SAABen med flak är fett tuff! Jag träffade faktiskt på ägaren när jag gick förbi den en kväll (1 juni) och tog lite bilder. Han höll på att meka med motorn, vad exakt vet jag inte. På frågan "av vem och varför" så sa han att det var han och hans kompisar som gjort det, mest för att det var skoj!

  SvaraRadera