torsdag 29 mars 2012

Från 100000 till endast 1

I förrgår passerade antalet besökare på Bilspanaren 100000! Jag tackar alla trogna som nytillkomna läsare för visat intresse och uppmuntran! Jag funderade mycket i början hur länge jag skulle kunna hålla på, om det fanns tillräckligt med intressanta bilar och saker att skriva om. Än så länge funkar det bra utan att jag gjort några större ingrepp i bloggens koncept.

Vid sådana här mer eller mindre stora milstolpar i bloggens historia brukar jag presentera någon speciell bil. Vid ettårsjubileet var det exempelvis en jubileums-Saab från 1980. Till dagens inlägg har jag dock funnit en helt vanlig dimgrön Volvo PV 544 som stod och skräpade i Svartbäcken. Det har varit en hel drös med PV på bloggen så det kanske inte känns så speciellt. Nu är det dock något särskilt med denna bil som jag tyckte kunde passa i ett sådant här jubileumsinlägg.

Bilen må se skräpig ut, men den är faktiskt i trafik och besiktigades på det magiska datumet den 11 november 2011. Det finns en del rost och några fula lagningar på den, men den verkar vara ganska förskonad ändå, trots ett anskrämligt yttre. Framskärmarna är bytta till ett par i glasfiber och den högra har spruckit. Jag tycker dock den är rätt vacker i detta hårt patinerade skick. Att putsa på den eller sätta dit någon ny blänkande del skulle förstöra allt. Och visst passar den i den här vid punkthusen från sextiotalet i bakgrunden?

Vad är då speciellt med den? Den från 1958, vilket var det första året för den nya 544. På PV-vis benämndes "årsmodellen" med en bokstav och eftersom detta var den första fick den heta 544A. Den tillverkades från augusti 1958 till juni 1960 då den ersattes av 544B. Detta, att den är av första årgången, gör den lite men inte särskilt speciell. Det som gör den speciell är däremot antalet ägare, och nu sätts ett nytt rekord här på bloggen. Denna PV har nämligen endast haft en ägare under 54 år! Det slår det förra rekordet med tre år som även det innehades av en PV, en dovhjortsbrun 544C från 1961. Helt otroligt! Även den som inte är det minsta bilintresserad måste väl även den fascineras av detta? Kanske borde  Transportstyrelsen dela ut priser till vissa bilägare för extrem trohet i sitt bilägande?

Nästa inlägg kommer att komma, men det kan dröja ännu lite längre än vanligt då jag har ett antal aktiviteter inbokade i helgen och nästa vecka. Men något bör i alla fall komma innan påsk så jag sparar påskhälsningen tills dess.

11 kommentarer:

 1. Är själv född -58 så jag är årsbarn med PV:n. Tänk att köpa en ny bil och ha den kvar - och i trafik - 54 år senare. Fantastiskt, tanken svindlar!
  Tips: inför "Bilspanarens medalj" i självhäftande guldfolie och skicka till ägaren av såna här speciella objekt.
  - Tack för dina alltid läsvärda spaningar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett utmärkt förslag. Jag ska ta det i beaktande den dagen jag tjänar något på bloggen. Då kan jag tänka mig dylika aktioner.

   Och tack!

   Radera
 2. Imponerande att fortfarande äga samma bil efter 54 år.
  Snacka om livskamrat. Volvos värde varar, trots att 5-5-5-garantin sedan länge gått ut. Att PV:n är våldsamt patinerad tycker jag är helt i sin ordning. Varenda skråma har ju en historia. Hoppas ingen renoverar den.
  Tycker också att ovanstående idé av Peter är mycket bra.
  En Bilspanar-medalj är verkligen på sin plats i det här fallet.
  Grattis till hundratusen, förresten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med i allt du skriver. Och tack!

   Radera
 3. Grattis till 100 tusen och Tack för en trevlig blogg.

  SvaraRadera
 4. lite tråkigt att ha samma bil under 54 år! Men imponerande kvalité i både ägare (bör vara minst 72 idag) och bil!
  /MR

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur det står till med ägaren men det vore kul att träffa honom (han heter Ernst) och höra vad han har att säga om sin bil!

   Radera
 5. Grattis till det imponerande besökarantalet! Ser fram emot framtidens spaningar.

  SvaraRadera
 6. Grattis till de första 100.000,
  Samma bil i 54 år torde vara ett unikum!

  SvaraRadera