torsdag 1 mars 2012

Nationalklenod i nationskvarteren

För två veckor sedan var det fortfarande ganska mycket snö kvar i Uppsala och det var då jag fann dagens bil. Ingen tar väl miste om att det rör sig om en Volvo 245, närmare bestämt en DL från 1980. Den ser kanske inte så spännande ut, men under smutsen och snön är den riktigt fin! Att ägaren vågar ta ut den i saltslasket förvånar mig, för hur många fina Volvo 245 av de tidiga årgångarna finns det kvar? Bilen verkar vara omlackerad, åtminstone delvis, då emblem saknas på baklucka och framskärmar. Knappt 14000 mil och tre ägare har den avverkat. Inga höga siffror för en arbetshäst som denna.

Att det är just en DL ser man snabbt på att den har kvadratiska strålkastare. Dessa fanns endast  på årsmodellerna 1979 och 1980. Många verkar tycka att dessa är de fulaste av de många årsmodellerna av 240-serien. GL-modellen hade rektangulära strålkastare (som hämtades från Volvo 260) och den ser kanske lite bättre ut. Jag hade förresten själv en guldfärgad Volvo 244 GL från 1979 under min studietid.

Notera Ford Escort MkIV. Och, ja, domkyrkan då. 
På tal om studietid så står Volvon i ett extra studenttätt område i Uppsala. På andra sidan gatan från bilen sett ligger Göteborgs och Smålands nation och hade jag tagit en bild med bilen mer rakt framifrån hade även Upplands och eventuellt Västmanland-Dala nation (V-Dala) synts. Husen på samma sida som bilen tillhör Södermanlands-Nerikes nation (Snerikes). Det rödbruna huset snett bakom bilen kallas Arkadien och innehåller studentbostäder för Snerikes medlemmar.

En nation, eller studentnation, är en studentorganisation som bedriver diverse verksamhet. De har ofta pub, restaurang, bibliotek, studentbostäder, kör, idrottslag bland annat. Namnet på nationerna syftar på nationsmedlemmarnas huvudsakliga härkomst. Totalt finns tretton nationer i Uppsala och mellan 1667 och 2010 var det obligatoriskt för en student att vara medlem i en nation.

Volvo 240-serien har jag berättat om tidigare, bland annat här. Vare sig man gillar Volvo 240 eller inte så är det kanske den bilmodell som de flesta svenskar har något minne kring. Man kanske till och med kan kalla den för en slags nationalsymbol, en bland flera andra kanske bör tilläggas. Så djupt tror jag den sitter i folksjälen. Och en Volvo 245 i ett sådant här fint skick är väl i så fall närmast att betrakta som en nationalklenod!

6 kommentarer:

 1. Men Bilspanaren då! DL från 79-80 har ju KVADRATISKA strålkastare, till skillnad mot GL som har REKTANGULÄRA. Men det visste du ju. Egentligen. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm jag helgarderade mig visst... Ändrar det nu. Tack!

   (Jag har körde i min ungdom Peugeot 104 SL en del. Den hade rektangulära strålkastare medan den mer "lyxiga" 104 GL hade kvadratiska.)

   Radera
 2. En härlig arbetshäst som överlevt och en 240 ska användas inte stå still och becka igen...
  Vi får bara hoppas att 245:an ägs av en som uppskattar det och inte bygger om den eller missköter den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig, men det är lite obehagligt när jag ser den saltindränkta smutsen på karossidorna. Bilar ska användas och därför kommenterade jag inte takräcket och djurburen (eller vad det är). Det är ju tydliga tecken på en 245:a som brukas som den ska.

   Radera
 3. Det är svårt att välja en lämpligare plats att parkera sin hisingetraktor på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, det tänkte jag inte på! Bilen kanske är en installation av Göteborgs nation?

   Radera