måndag 4 juni 2012

Överlevare

Många trevliga bilder blir av olika anledningar liggande och ibland dröjer det så länge att det känns tråkigt att publicera dem på bloggen. Färska bilder är ju roligast, och dessutom är det roligast när jag själv tagit dem. Dagens bilder är dock sådana jag varken tagit eller som är särskilt färska, men i detta fall väger de dagens fantastiska bilar tyngre än detta.

Första bilden skickade Robert, alias Imperial 58, i Duved redan för ett år sedan. Bilen är en Alfa Romeo Giulietta 2,0 från 1983. Robert skriver att ägaren bor strax utanför Duved och kör väldigt sparsamt. Synd att han aldrig polerar lacken bara... Ja, en Alfa ska ju vara blänkande röd och inte matt rosa. Bilen har endast haft tre ägare och verkar ha varit påställd oavbrutet sedan 1983.

Alfa Romeo Giulietta i sin första form tillverkades mellan 1954 och 1965. En sådan i vackert Sprintutförande har faktiskt varit med på bloggen tidigare. Giulietta ersattes sedan av Giulia, men 1977 återupplivades namnet Giulietta till den modell som figurerar i detta inlägg. Modellen delade teknik med Alfetta och ersatte Giulia. Både denna generations Giulietta och dess ersättare 75 skymtade förbi i ett inlägg i september. Ibland kallas den Giulietta Nouva för att skilja den från den första generationen, men 2010 skakade Alfa Romeo återigen liv i modellnamnet för ersättaren till 147, så nu är denna benämning kanske något missvisande.

Nästa bild kommer från Anders i Norrtälje som tog den redan i mars förra året. Bilen är en långtidsparkerad Alfa Romeo 33 1,7 från 1987. Den hade rullat drygt 10000 mil vid senaste besiktningen som utfördes 1996... Skicket är märkbart påverkat av många år på parkeringen, matt lack, punkterade däck och en hel del alger men ändå långt ifrån ett rostvrak, skriver Anders. Gissningsvis har nu parkeringskostnaden passerat bilens värde.

Jörgen i Örebro skickade bilden på nästa Alfa 33 för ett år sedan. Detta är en 89:a som ställdes av i höstas. Den ser rätt skaplig ut och vid en koll på Blocket visar den sig var till salu. Den blir din för 11000, nybesiktigad och klar enligt säljaren.

Alfa Romeo 33 tillverkades mellan 1983 och 1995. Den byggde på föregångaren Alfasud vilket bland annat innebar att den fick framhjulsdrift och boxermotor. Liksom flera Alfamodeller såldes inte 33 i större antal i Sverige. 1995 kom efterträdarna 145 och 146. Alfa 33 är en trevlig modell och här har du chans att rädda kanske två stycken till eftervärlden!

Sista Alfan fann jag själv i Uppsala i april förra året. Det är en Alfa Romeo Spider 2000 från 1984 i till synes fint skick, även om jag inte är särskilt förtjust i fälgarna. Den har avverkat drygt 13000 mil och hela 19 ägare. Så många ägare på en vanlig standardmodell är oftast förödande, på bilar av mer entusiastkaraktär behöver det inte vara negativt. Mer om det nedan.

Alfa Romeo Spider av denna modell blev en riktig långkörare och tillverkades från 1966 till 1993, visserligen inte oförändrad, men grundkarossen var densamma hela tiden. Framför allt är det på bakpartiet man tydligast ser skillnader mellan olika årsmodeller. Den första årsmodellen med snyggt rundat bakparti blev känd genom filmen Mandomsprovet från 1967 där Dustin Hoffman kör en röd Duetto, som den kallades i början. Den stora gummispoilern fanns på årsmodellerna mellan 1982 och 1990, ogillad av många men den skänker ju en viss karaktär till bilen. Efterföljaren som kom 1995 fick också heta Spider, men var en helt ny bil.

De bilmodeller som överlever i störst utsträckning är de som från början är ovanliga, dyra och/eller opraktiska - sportbilar, cabrioleter och coupéer. Standardbilarna får slita hårdare och de som inte skrotats ut är inte sällan lågmilade fåägarexemplar eller långtidsparkerade vrak. Det gäller även bilarna i dagens inlägg. Jag gjorde en grundlig men ovetenskaplig studie för att styrka detta påstående genom att söka på antalet Alfa Romeo Giulietta, 33 och Spider till salu på Blocket. Det blev noll träffar på Giulietta, men faktiskt två på Alfa 33. Dels den röda ovan samt en ovanlig och mycket fin kombi. Spider fanns det dock tio stycken av. Tilläggas kan väl också att det just nu finns tre Alfa Romeo Montreal på Blocket. Detta är knappast en avspegling av antalet nysålda bilar av de aktuella modellerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar