måndag 8 juli 2013

English carspottings part 1: Swenglish

I bakgrunden St Michael's Mount.
Ordet "bilspaning" är mitt eget påhitt. Det har dock fått spridning och används ganska flitigt på nätet och i vissa motortidningar. Det är kul att ha bidragit med något användbart för en gångs skull. Det engelska, internationella och kanske mer korrekta ordet för det jag sysslar med är dock "carspotting" och jag tänkte att det kunde få vara rubriken för mina bilspaningar från England.

Vi börjar lite försiktigt med något bekant, en Volvo 245, eller 240 Estate som man säger på engelska, som jag sprang på i Penzance i Cornwall. Volvo (och Saab) är relativt vanliga i Storbritannien, men som svensk hajar man ändå till när man ser svenska vagnar i utlandet. Roligt blir det också när det dyker upp versioner som inte fanns i Sverige.

En sådan version är Volvo 240 Tørslanda, avsedd för just den brittiska marknaden. Det jag luskat ut om Tørslanda är att den fanns av de sista årsmodellerna av 240, endast som kombi och endast i rött, vitt eller silver. Som sig bör på en specialvariant hade den stripes på sidorna, som tyvärr knappt syns på bilderna, och klisteremblem. Enligt uppgift skulle den vara anpassad för att klara extra kallt klimat och hade därför besparats från elektronik i form av elfönsterhissar och centrallås som kunde krångla. Värme för rumpan var däremot standard liksom lättmetallfälgar och takreling.

Namnet Tørslanda då? Volvo tillverkas ju i fabriken i Torslanda så det är ju inte så konstigt, men vad gör ett ø där? Troligtvis vet inte så många att Volvofabriken ligger i Torslanda, särskilt inte britter, så för att få en svensk touch på namnet drog man till med ett ö. Ett danskt. Det såg skandinaviskt och tufft ut kanske. Att använda ö eller liknande för att ett namn ska se extra tufft ut känner vi igen från heavy metal-bandet Mötley Crüe. Det ska alltså inte uttalas mötly kry utan prickarna sitter där för att se tufft ut. Fenomenet kallas "Heavy metal-prickar", "rock dots" eller "heavy metal umlauts" (eller "röck döts" eller "heavy metal ümläüts"). Andra exempel är Motörhead och Blue Öyster Cult. Bandet Trojan som släppte albumet Chasing the Storm 1985 lade också till två prickar på sitt o, men det blev om än mer misslyckat än Tørslanda...

Fler engelska carspottings kommer med ojämna mellanrum framöver.

4 kommentarer:

 1. Det brittiska bandet Trojan satte även de prickar på sitt "o". Vilket förstås blev lite kul vid sverigelanseringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också hört det - och det är väldigt kul - men har inte hittat nån källa som bekräftar det, men en sökning nu så hittar jag det: Tröjan - Chasing the Storm från 1985. Lägger till det. Tack för hjälpen (på sätt och vis), Jonas!

   Radera
 2. En 240 Tørslanda vore ngt att visa upp på bilträffarna.

  SvaraRadera