fredag 5 september 2014

En ovanligt vanlig ovanlig Volvo

I somras bodde vi på hotell i Klövsjö när vi var och vandrade i Jämtlandsfjällen. Till min stora glädje fann jag där en Volvo 740 GL från 1985 att fotografera.

Jaha? En 740 med fånig spoiler och fula hjulsidor från Biltema? Hur kan den på något sätt vara intressant? Ja, det kan man fråga sig. Men, det är nämligen så att det är den enda årsmodellen i Sverige av Volvo 740 GL med den tidiga typen av emblem i kursiv stil. Årsmodellen känns också igen på 14-tums stålfälgar med kromad navkapsel, även om detta exemplar saknade dessa.

Mycket nöjd över mitt fynd började jag smått skryta över det i en bilnördig Facebookgrupp jag är ganska aktiv i. Gott så. Efter Klövsjö åkte vi till Umeå och på vägen söderöver  igen övernattade vi på hotell Knaust i Sundsvall. Vad tror du nu att jag får se på morgonen när jag kommer ut ur hotellet? Jo, en 740 GL från 1985! Här med de rätta fälgarna synliga. Hm, den kanske inte är så ovanlig ändå.

På väg från Sundsvall stannade vi till för att bada i Sörfjärden utanför Gnarp. Och vad får jag se där? Ja, du har förstått det redan, en Volvo 740 GL från 1985! Nu känns det inte så storslaget längre. Uppenbarligen är Volvo 740 GL av 1985 års modell med kursiva emblem vanlig. Detta inlägg som skulle vara ett storslaget "Titta, vad jag hittade" blev inte så storslaget. Det bidde en tumme liksom.

Hur är det då med den bil som kanske känns som Sveriges vanligaste, fastän den såklart inte är det. Volvo 740 introducerades 1984 som en fyrcylindrig och enklare variant av 760, som lanserats 1982. I Sverige såldes bara 740 som GLE det första året, men året efter började även GL säljas. Den var enklare i utförandet och hade förgasarmotor på 112 hästar, kallad B230A. Året efter kom de mer traditionellt kantiga emblemen och till fälgarna kom heltäckande hjulsidor. Jag har skrivit om Volvo 740 i tidigare inlägg som du kan läsa här.

2 kommentarer:

  1. Fast du är faktiskt inte ute och cyklar för dom börjar bli lite ovanliga..och faktiskt så bör man om man vill ta vara på ett fint exemplar ta sig i kragen och bevara en klassiker från 1985...den är ju snart skattebefriad..bara det=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är de ovanliga. Egentligen. Drömmen är dock en 760 från -82, men frågan är om några sådan finns kvar över huvud taget.

      Radera