fredag 2 augusti 2013

English carspottings part 3: The Beatle

Bara en kort stund efter att jag funnit Volvon och Morrisen i Penzance sprang jag på nästa bil; en helt vanlig folkvagn. Det är en 1300 och av utseendet gissar jag att den är av årsmodell 1969 eller 1970 (någon Volkswagenkännare kan säkert årsmodellbestämma den). H:et sist i registreringsnumret visar i alla fall att bilen registrerades någon gång mellan första augusti 1969 och första juli 1970 (varför jag lutar åt att det är en 70:a. Havsluften har tärt på karossen, men det extra kromet på fälgarna ("snobbringarna") och bakom dörrhandtagen blänker fint.

Folkvagnen, eller Volkswagen typ 1, har varit med på bloggen ett otal gånger. Ett av de första inläggen på bloggen behandlade modellen. Alla årsmodeller mellan 1964 och 1975 har varit med, en del årsmodeller har dessutom varit med många gånger. En 62:a och en 50:a har det också blivit och kanske någon mer som jag glömt.

När jag ser en Volkswagen 1300 med brittiska registreringsskyltar kommer jag alltid att tänka på Beatles album Abbey Road, där de fyra bandmedlemmarna på det berömda skivomslaget går över ett övergångsställe utanför inspelningsstudion på Abbey Road. I bakgrunden står en 1300 parkerad. Den är visserligen vit och registreringsskylten gul, men ändå, på något sätt dyker alltid skivomslaget upp i mitt huvud. Ett annat exempel på detta fenomen är att en T1-folkvagnsbuss med amerikanska registreringsskyltar får mig att tänka på omslaget till The Frewheelin' Bob Dylan, även om det inte är en ljusblå buss med täckta sidor (som det alltså är på skivomslaget).

När man tittar på något fastnar det man är mest intresserad av. Är man till exempel intresserad av kläder (och musik) kanske man lägger märke till John Lennons skor eller Bob Dylans jacka. Gillar man bilar, vilket jag antar att du som läser detta gör, (och musik) så är det kanske bilarna man lägger märke till och minns.

3 kommentarer:

 1. Ska man vara petig så stavas det Beetle,inte Beatle...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är högst medvetet stavfel. Jag hoppas det framgår varför när man läser texten. Det skulle väl förresten inte ha varit versal heller om det hade stått "beetle"?

   Radera
  2. Ligger något i det,får skylla på att jag var "lite trött i mössan" och inte riktigt tog in hela din text :-)

   Radera