lördag 24 augusti 2013

Mitt i naturen

Dags för den äldsta bilen på Bilspanaren hittills! Dessutom har nog ingen annan bil på bloggen varit i sämre skick än denna, men på grund av hög ålder är den är förlåten.

Tvådörrars sedankaross, på Fordspråk
kallad Tudor (det vill säga "two door"). 
Jag har tidigare visat bilder från en plats i mina gamla hemtrakter med några skrotbilar som ligger i en grop. En gång i tiden fanns också rester av en A-Ford i närheten, men jag har inte hittat den vid mina besök så jag antog att den numer var bortforslad eller bortrostad. Min pappa har dock sagt att den finns kvar så i somras åkte vi till platsen, och mycket riktigt så stod den kvar. Det lilla som finns kvar vill säga.

Ser du den?
Min pappa har dock sagt att den finns kvar så i somras åkte vi till platsen, och mycket riktigt så stod den kvar. Det lilla som finns kvar vill säga. Hur vet jag då att det är just en A-Ford? Det är ju inte mycket att gå på och på trettiotalet såg ju alla bilar i stort sett likadana ut. Jo, pappa såg nämligen bilen hemma hos en klasskompis på femtiotalet när den fortfarande var komplett. Gissningsvis plockades användbara delar bort och sedan ställdes den i skogen för att "försvinna". Och det kanske den kommer att göra någon gång.

Nästan allt trä i karossen är borta, men här är en bit med en liten tygbit på kvar.
När en uppmärksam läsare såg bilderna påpekade att det nog ser ut som en T-Ford från 1925-27. Efter lite tittande på bilder på internet så är jag beredd att hålla med, en A-Ford är det inte. Jag tänker inte fördjupa mig så mycket i T-Forden, eller Ford Model T, då det mesta skrivits om modellen. Den tillverkades i drygt 15 miljoner exemplar mellan 1908 och 1927 då den ersattes av A-Ford. Även A-Forden blev en succé och knappt 5 miljoner hann tillverkas innan produktionen lades ned 1932.

T-Ford torde vid sidan av folkvagnen vara världens mest kända bilmodell, så det är lite pinsamt att missa det. Jag får ta ett snack med farsan!

5 kommentarer:

 1. Sköna bilder!Vill absolut inte vara nån "messerschmitt" men nog ser de två översta bilderna ut att visa en Ford Model T ca 1925-26...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är beredd att hålla med! Jag korrigerar när tid finns. Det går alldeles utmärkt att vara en messerschmitt, bara påpekandet framförs på ett så trevligt sätt!

   Radera
 2. Fantastiska bilder, vackert förfall och rost när den är som bäst. Var finns denna skönhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det vackert! Den står en halvmil utanför Katrineholm.

   Radera
 3. Härligt och se kulturrester..sånt gillas=)

  SvaraRadera