måndag 1 september 2014

Nu kör vi!

 Hallå...? Nu är jag tillbaka. Är någon kvar?

Nu har jag bestämt mig för att försöka skaka liv i Bilspanaren igen efter nio månaders uppehåll. Vi får se hur det går, men min plan är att ta det lugnt så jag ska ha ork och lust kvar.

Under uppehållet har jag blivit tvåbarnsfar och det har varit bra att kunna koppla bort saker som tar tid och kraft, även om det är roliga saker. Jag har fått en del läsarmejl och kommentarer i Facebookgruppen som jag inte har svarat på av samma orsak. Jag ber om ursäkt för det.

I detta comeback-inlägg väljer jag en riktigt kanonspaning och avslutar med en sammanfattning av mitt bilår hittills.

I juni åkte vi igenom Linköping på väg till Astrid Lindgrens värld i Vimmerby då jag plötsligt fick syn på något snorgrönt som ser ut som en Saab-Lancia 600 (eller Lancia Delta för den delen). Kan det verkligen vara det? Jag får lägga mig i vänsterfilen och börja köra om helt enkelt och jodå, det ÄR en livs levande Saab-Lancia 600 GLS av 1986 års modell! Visserligen omlackad i en hemsk färg och med förfulande bakvinge, men ändå!

Fotot är taget med mobilkamera av min fru som vid tillfället satt inklämd mellan barnen i baksätet, men eftersom det är en så pass ovanlig bil är bildkvalitén acceptabel. När tidningen Klassiker 2012 undersökte saken var endast 12 av 6419 sålda Saab-Lancia 600 i trafik. Du kan läsa den artikeln här.

Jag har skrivit om Saab-Lancia tidigare när jag fann en skrotad 80:a, första årsmodellen, i mina gamla hemtrakter. Du kan läsa det inlägget här.

På det personliga planet har det dock varit ett riktigt dåligt bilår. Min Saab 900 Turbo, kallad Luxen, har råkat för diverse små fel som gett stora konsekvenser. Jag började skriva en text om allt elände, men det blev för långt så ni får här en sammanfattning: Luftmassamätare byts efter ett oändligt felsökande då bilen blev okörbar, besiktningen slår ned på ett missljudande hjullager och vid ombesiktningen får jag en ny anmärkning på rost i främre länkarmsinfästning (den första besiktningsmannen måste ha haft en riktigt dålig dag på jobbet som missade ett sådant standardfel på en en Saab 900), efter en motortvätt börjar bilen gå dåligt för att sen inte starta och efter flera dagars micklande med tänddelar går den igång (jag vet fortfarande inte vad felet var) och slutligen backar en granne på bilen med bucklor och repor på höger framskärm och framdörr som följd.

Länkarmsinfästningen är nu rostlagad och bilen är godkänd och genom försäkringsbolaget lagades och lackades parkeringsskadan, men tyvärr måste lackeraren göra om lite för att jag (och han) ska bli nöjd. Det ska ske nästa vecka. Allt detta har gjort att det blivit väldigt lite kört och att jag tröttnat lite. Och så är jag sugen på något annat. Därför är Luxen nu till salu om någon är intresserad. Hör av dig om du är intresserad. Byte kan vara av intresse.

För att det här inlägget ändå ska sluta lyckligt kan jag berätta om en kul sak jag dock hunnit vara med om mellan allt strul med bilen. I maj fick Luxen (och jag) nämligen vara med vid en TV-inspelning. Det var Sveriges Television som spelar in scener till serien "En annan tid, ett annat liv" efter Leif GW Persons roman. Handlingen i denna scen skulle utspela sig 1989 så Luxen och några andra åttiotalare (och någon äldre också) kallades in för att agera statister. Vi får se om den kommer att synas något när TV-serien sänds någon gång i vinter. Håll utkik!


8 kommentarer:

 1. Trevligt, välkommen tillbaka!

  SvaraRadera
 2. Välkommen tillbaka! Skönt att åtminstone någon får tillbaka orken. Kanske kan ditt återinträde i bloggosfären ge även mig en välbehövlig spark i ändalykten.
  Och stort grattis till nummer två!

  Ses vi på Träffpunkt 70?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag hoppas du kommer igång igen. Jag har saknat Biltrafik och dessutom skulle det kunna sporra mig att hålla igång.

   Vi ses på Träffpunkt 70. Jag kommer att vara funktionär. Målet var att byta min åttiotalare till en sjuttiotalare till dess men så verkar det inte bli.

   Radera
 3. Vi har liksom lurat i vassen..hukat oss bakom skrotbilarna och bara väntat på återkomsten så tro nu inte att vi glömt..vi gamlingar glömmer inte fast vi kommit upp i åren....njae för just fordon och sådant är va vi kallar för inne för alltid så därför hänger kvar vid busshållplatsen och bara väntade på din återkomst=)

  SvaraRadera
 4. Härligt! Välkommen tillbaka!

  SvaraRadera