måndag 16 maj 2011

Fin förädlad fuling


Jag skrev i lördags om Träffpunkt 70, bilträff för sjuttiotasbilar, vilket verkar ha varit lyckat även i år. Klassiker anordnar även Träffpunkt 80 för åttiotalsbilar i september. Även där har det varit olika teman. Om du var helrätt i en brun Toyota Corolla KE30 på Träffpunkt 70, kommer du vara helrätt i dagens bil, oavsett tema!

Bilen är Volkswagen Golf GL Cabriolet från 1982. Det står GLX på emblemet bakluckan, men jag hittar ingen information om en sådan modell någon läsare som vet? Nu är det ju inte det emblemet som är det roliga med denna bil, utan det under höger bakljus: Kamei X1. Det är namnet det hiskeliga kjolpaket som den här bilen har vilket även innefattar en front som förvandlar Golfens lite glada uppsyn till något som liknar Darth Vader. Till utrustningen hör jättestora extraljus och dubbla radioantenner. All denna "förädlande" utrustning kan säkert ha suttit på bilen sen den var ny. Jag tror nämligen att man kunde beställa sin bil utrustad med Kameipaket.

Nu kanske det verkar som jag tycker detta är fult? Och ja, det tycker jag. Jag tycker Golf Cabriolet av de tidigare årsmodellerna är en snygg bil men jag kan inte se att något av det som skruvats på bilen gjort den snyggare.

Då kan man alltså dra slutsatsen att jag inte gillar bilen? Nej, tvärtom, jag gillar den skarpt! Detta är ett riktigt tidsdokument och bör bevaras som den är. Eller nja. Fälgarna är alltför moderna och bör bytas ut mot någon åttiotalsvariant. Det är kul att bilen är i så bra skick och att all utrustning också verkar vara det. På frontspoilern har dock en flisa ramlat bort, men det är rätt lite med tanke på hur utsatt plastbitarna sitter. Den har haft fem ägare och gått knappt 13 000 mil.

Kamei är en vad man idag kallar en stylingfirma. 1982 presenterade de sitt X1-program  och först ut var Volkswagen Golf, Polo och Scirocco. Att det var just detta år, samma som årsmodellen på bilen, gör den bara mer unik! Vill du se mer Kamei X1-utrustade Volkswagen så har du några bilder här. Förundras och förfasas!

6 kommentarer:

 1. Varför var radioantenner så populärt under 80-talet? Handlade det om att man försökte få folk att tro att man hade biltelefon monterad?
  Dessutom kunde man ju köpa radioantenner i bilens färg, vitt var ju mäkta populärt.

  Till någon träffpunkt 80 skulle det vara kul att hitta en Audi 80 GTE, vit med vita Ronal turbinfälgar, vit hönstrappa och två vita radioantenner på bakluckan. Synd att de hade vitt tema redan i förfjol.

  SvaraRadera
 2. Underbart med ränderna på karossens nederkant, samma som Golf GTI hade!

  SvaraRadera
 3. Det finns sällan logik i bilstyling. Det följer bilmodets växlingar och behöver inte ens vara snyggt fastän det är modernt.

  Det var bland annat stripesen (säger man så?) som fick mig att tro att spoilerkittet är monterat från start. Man tog en standardbil och bara satte dit grejerna. Om nu denna bil hade stripes från början.

  SvaraRadera
 4. För ordningens skull så kan jag påpeka att vissa bilstereomärken, Clarion t ex, hade (topp)modeller som benyttade sig av dubbla antenner för att helt enkelt få till en bättre mottagning.

  SvaraRadera
 5. Ju fler desto bättre med andra ord!

  SvaraRadera
 6. Jag äger den bil sedan 2012. Den är så underbar!!! Jag älskar den så himla mycket! http://www.garaget.org/?car=302872

  SvaraRadera