lördag 14 januari 2012

Klarsynt Fiat

Bilderna på den iskalla Kadetten togs på julaftons förmiddag. Strax efter Kadetten fann jag bilen för dagens inlägg bara något kvarter bort. Bilderna togs på Berghem i Umeå, en stadsdel som inte bara bjuder på fina bilar utan också vackra miljöer med mycket bebyggelse från femtio- och sextiotalet. Notera till exempel de vackert färglada husen i bakgrunden. Förfasas också över hur man våldfört sig på fasaden på huset framför bilen. Befinner du dig i Umeå rekommenderas en utflykt till Berghem.

Bilen som fångade min uppmärksamhet var en fin Fiat 127 1050 CL från 1978 i vad som tycks vara samma färg som på den första Fiaten här på bloggen. Enligt Transportstyrelsen har den haft fem ägare och rullat knappt 10000 mil. Liksom Kadetten tycks Fiaten användas som vinterbil då den har dubbdäck. Visst ser hjulen förresten lite för stora ut? Och vad kommer fälgarna från för bil?Fiat 127 har jag berättat om tidigare då jag fann en 127:a med stympad motor i Uppsala. Just den bilen är idag skrotad. Vi får hoppas på ett bättre öde för detta exemplar.

 En kul detalj på den här bilen är att den har strålkastartorkare kvar, åtminstone på den vänstra sidan. Det var Saab som introducerade denna innovation 1971: strålkastartorkare med spolning. 1974 blev det lag i Sverige vilket tvingade andra biltillverkare till mer eller mindre kreativa lösningar för att möta detta. Fiat och några andra satte helt sonika en roterande torkare mitt på strålkastarglaset! 

Utseendemässigt var det förödande, kanske också för själva ljusbilden, så det är förståeligt att ägarna katsade bort dem när lagen försvann i slutet av åttiotalet. Idag är det dock ett trevligt tidsdokument som åtminstone en bilnörd som jag blir glad av att se!

3 kommentarer:

  1. Kan fälgarna komma från nån årsmodell av Fiat 131?

    SvaraRadera
  2. Ja, helt klart kommer de från en större Fiat, troligtvis 131. Inte många andra än Fiat (och kusinen Lada) som har bultmönster 4X98.

    SvaraRadera
  3. Efter idogt bildgooglande har jag kommit fram till att fälgarna inte kommer från Fiat 131 eller någon större Fiatmodell utan från... Fiat 127! Se bilden här t ex: http://bestsellingcarsblog.com/1981/01/09/italy-1980-fiat-127-ritmo-and-panda-on-podium/. Men bakhjulen ser ändå inte riktigt ut att passa, tycker jag. Och ändå är inte profilen på däcken så hög, väl?

    SvaraRadera