måndag 30 januari 2012

Värd en omväg

De sträckor jag förflyttar mig under veckorna är ganska begränsade, både till längd och variation. Det är ju i och för sig inte så konstigt. Att ta något annat än den snabbaste vägen till jobbet, dagis eller affären är oftast bara dumt. Ibland tillåter jag mig dock att vara dum och tar omvägar. Sällan rör det sig om några större sträckor då jag oftast åker cykel och sällan är orsaken att variera mig. Nej, som du kanske redan anat handlar det om att göra nya bilspaningar. Ibland blir det framgång, ibland inte.

En omväg en morgon i november var definitivt framgångsrik. Då fann jag nämligen en Mazda 323 kombi från 1983. Jag minns inte när jag såg en första generationens 323 kombi senast, men det var definitivt länge sen! På den något dåliga bilden kan vi konstatera att detta exemplar åtminstone ser någorlunda fräscht ut sånär som på en sönderrostad framskärm och matt lack. Senaste besiktningen genomfördes för drygt fyra år sedan. Kanske förbarmar sig någon över den nästa år när den fyller 30?

Mazda 323 har jag berättat om tidigare, både den första generationens tillverkad 1977-1980 och den andra tillverkad 1980-1984. Dagens bil tillhör den första generationen men är av 1983 års modell, så hur hänger då det ihop? När den nya framhjulsdrivna 323 kom 1980 fanns ingen kombimodell och därför kom  kombivarianten av den gamla bakhjulsdrivna modellen att leva kvar. Utseendemässigt uppdaterades fronten och stötfångarna för att likna den nya modellen. När Mazda 323 generation tre, som jag faktiskt också berättat om tidigare, kom 1985 fanns den också som kombi och så fasades den gamla bakhjulsdrivna 323:an ut till slut.

2 kommentarer:

 1. Ha Lustigt ! Jag blev besökare 83000 för en 323 från ´83..

  Apropå Prairie du skrev om tidigare så har det funnits rätt många såna häromkring, Nissan/Datsun försäljare måste varit duktig ! ;) Ska försöka leta reda på en sån och även lite andra bilar då jag varit lite dålig på det på senaste tiden , ber om ursäkt för det Tomas..

  Väl mött ! ;) Marcus

  SvaraRadera
 2. Mycket treor blir det!

  En Praire vore kul att få se, gärna med dörrarna öppna så man ser den stora finessen - inga b-stolpar! Jag har några godbitar kvar från dig så det är ingen brådska med fler bilder, även om de såklart är välkomna!

  SvaraRadera