fredag 29 april 2011

Konstig kombi

Den andra januari skrev Marcus Helsing till mig att han sett en "udda Saab" när han passerade Uppsala i tåg på väg hem till Ljusdal. Det var en 99 kombi (!) och han tänkte att det kunde vara intressant för mig att snoka runt efter. Nu blev det väl si och så med snokning för min del på grund av att vintern inte lämpade sig särskilt väl för avancerade bilspaningar och dels det faktum att jag saknade bil att snoka runt i.

I torsdags kom ett mail från Stig Hellberg som fotograferat en "konstig Saab utanför Jula i Uppsala". Det är väl inte en alltför vild gissning att det är samma bil som Marcus tipsade om. Det är 99 GL från 1977 som alltså är en kombi. Saab 99 fanns aldrig som kombi om nu någon missat det, men detta rör sig inte om en prototyp från Saabfabriken utan det är tydligt ett hembygge. Ett hembygge som dessutom inte ser särskilt väl omhändertaget ut. Frågan är vilken av bilens 18 ägare som byggde om bilen?

Den andra frågan är såklart från vilken bil bakluckan hämtats? Och sidorutorna - för visst skulle man välja en annan form på dem om man fick välja fritt? Och den kromade takrelingen? Någon läsare som känner igen något? Något att fundera på över helgen!

7 kommentarer:

 1. Den ser ut att vara på väg att gå av på mitten. Ingen lyckad design, men ett kul fynd! Om inte jag missminner mig så har jag sett en hemmagjord 9000 kombi för en massa år sedan...

  SvaraRadera
 2. Jag tänkte samma sak. Den är inte vacker direkt.

  Bert Karlsson körde 9000 kombi. Det kan kanske varit den du såg?

  SvaraRadera
 3. Bakluckan påminner om nåt från en Opel Kadett B kombi men jag är långt ifrån säker.

  Och nä särskilt vacker är den ju inte.

  SvaraRadera
 4. Kadett B är det! Skickligt Fredrik! Stig som tog bilden trodde nån Rekord Caravan så han var inne på rätt spår. Själv letade jag mest bland olika Renaultmodeller. Kul att det mysteriet löste sig!

  SvaraRadera
 5. Takrelingen ser ut att vara plockad från en Audi 100 Avant, den som fanns mellan 83-91. /Johan S.

  SvaraRadera
 6. Ja det gör det ja. "Nytt" och gammalt har blandats friskt för att få fram den ultimata kombibilen. Eller så är det mer enligt Kajsa Wargs devis ...

  SvaraRadera
 7. I en nedlagd bilverkstad på en slätt såg jag för 15 år sedan en 99 kombi som försetts med bakända från en Renault 5, stålmusen om ni minns. Jag gillar det bakljusarrangemanget. Ombyggnaden blev aldrig färdig så verkstadsägaren fick så smånigom köpa loss bilen av kunden. Träffar fortfarande verkstadsägaren ibland och Saaben står säkert kvar.

  SvaraRadera