torsdag 28 april 2011

P-märkt men hotad sevärdhet

Bilden ovan är inte tagen i mitten av 70-talet men jag har med mina begränsade bildredigeringskunskaper försökt att få det att se ut så. Jag kunde helt enkelt inte låta bli att göra ännu en nästalgibild när jag under påskhelgen fick se denna parkering med i Katrineholm. Saker som snabbt avslöjar bilden är illa dolda 80-talshus och en återvinningsstation. "Livet var enklare förr när man inte behövde tänka på miljön" som min far brukar säga. Med viss ironi bör tilläggas till hans försvar. Originalbilden ser du nedan.

Jag blev tipsad om denna parkeringsplats och ditskjutsad av min far. Det är också han som parkerat Saab 9-3:an illa till så den blev retuscherad på bilden ovan. Jag kunde såklart bett honom flytta bilen också...

Det är inget arrangemang utan de tre trevliga folkbilarna står där. Och har gjort det ett bra tag visar det sig.

Den vita folkvagnen är en 1200 från 1964. Den ser riktigt fin ut för att ha haft körförbud sen 2006. Folkvagnar har varit med i många inlägg här på bloggen även om det var ett tag sen senast. Du återfinner dem Volkswagenkategorin i menyn Bilar på bloggen till höger.

Den beige Saaben är en 96 V4 från 1972. Den ser också fin ut för att ha haft körförbud sen 2008. Ett baklyktsglas saknas, annars ser den komplett ut. Saab 95/96 har jag också skrivit massor av inlägg om. I Saabkategorin hittar du hela fjorton stycken bilar!

Den ljusblå Opeln är en Kadett De Luxe från 1964. Den ser inte lika fin ut men med tanke på att den varit avställd sen 1987 (!) så får man väl ändå påstå att skicket är bra, åtminstone på utsidan? Opel Kadett har jag berättat om tidigare i ett inlägg om en Kadett av den generation som kallas C. Detta är en Kadett A som tillverkades 1962-65.

Nu ska parkeringen bort, tomten ska bebyggas och man frågar sig vad som nu kommer att hända med bilarna? En koll hos Transportstyrelsen visar att alla bilar tillhör en och samma person. Har han en plan? Om inte så kanske en räddningsaktion är på sin plats?

Passa på att åka och se Katrineholms för närvarande största sevärdhet innan den försvinner!

4 kommentarer:

 1. Dina nästalgibilder blir betydligt bättre än mina, erkänner jag villigt!

  Om bilarna har samma ägare så kanske han/hon (jag gissar han) bara blir glad av ett bud på hela klabbet?

  SvaraRadera
 2. Fina bilder! Men när jag var där i somras fanns det en Peugeot 404 från 1969 också, undrar vart den kan ha tagit vägen?

  Hoppas någon tar hand om bilarna!

  SvaraRadera
 3. Jag såg faktiskt bilarna i din bildskatt, Fredrik! Du har ju varit överallt! Hur gör du?

  Mest avundsjuk är jag över alla 70-talsjapanare du hittat. Jag har inte hittat en enda.

  404:an såg ju rätt ledsen ut. Har du kvar regnumret?

  SvaraRadera
 4. Alldeles för många timmar tillbringade på de svenska vägarna är nog knepet. Till det många och långa promenader i bland annat Stockholms förorter.

  70-talsjapanare är mitt specialintresse då jag har en själv så jag har hållit ögonen extra öppna för dem. Men de är som sagt väldigt knepiga att hitta.

  404:an såg lite sliten ut ja, men den är faktiskt besiktigad april ut!

  SvaraRadera