onsdag 2 november 2011

Morgonstund har guld i mund

Jag berättade i ett inlägg för ungefär en månad sedan om den ständiga jakten på intressanta bilspaningar. Då handlade det om en Mazda 323 som jag letat länge efter. I slutet av texten nämnde jag en Toyota Corolla Liftback jag sett flera gånger men inte lyckats fånga.

Vid halv åtta på morgonen förra måndagen vid halv åtta var jag på väg till konditori Fågelsången för att fika och jobba en stund. Alldeles i närheten, på Trädgårdsgatan, stod så den länge efterspanade Corollan, alldeles ensam. Hade jag kommit lite senare hade gatan varit full med bilar. Tyvärr hade jag bara mobilkameran att tillgå så jag kunde inte riktig ta tillvara på det fina morgonljuset, den vackra miljön och den tomma gatan.

Bilen är en Toyota Corolla Liftback 1.8 DX från 1982. När såg den sådan senast? Skicket är riktigt skapligt med tanke på att den haft 14 ägare och gått 27 000 mil. Inte dåligt för en gammal japanare! Liftback är en tjusigare benämning på halvkombi.

Denna bil tillhör den fjärde generationens Corolla, kallad E70, och det var den sista bakhjulsdrivna Corollan. Den tillverkades mellan 1979 och 1984, men kombimodellen levde dock kvar tre år till. Toyota Corolla har jag berättat om i ett tidigare.

Det vackra huset som bilen står utanför ligger på Trädgårdsgatan 12, byggt 1888. Här bodde Ingmar Bergmans mormor och här spenderade han större delen av sin barndom. Den unge Ingmar gick ofta på bio och när han var liten fanns det inte mindre än tre biografer på Trädgårdsgatan: Röda kvarn, Grand och Skandia. Dessutom fanns en fjärde, Slottsbiografen, runt hörnet. Mittemot Trädgårdsgatan 12 ligger Gästrike-Hälsinge Nation (GH) i det gula huset och intill det ett tegelhus som kallas Engelska villan.

6 kommentarer:

 1. Den bilen har jag sett och trånat efter vid något tillfälle. Som vanligt har du intressant merinformation, sånt värmer mig som är relativt ny i Uppsalatrakten!

  SvaraRadera
 2. Helt OT men Trädgårdsgatan 12 var under en lång tid gymnasie (Lundellska skolan/"Skrapan") . Vi hade lektioner i vackra salar med kakelugnar. Vår franskalärare bodde i stor våning just ovanför hennes lektionssal. Bion Roda kvarn var vår aula.
  /manne
  bilen är f.ö. nästan jämnårig med min gymnasietid så då vet du när detta var!

  SvaraRadera
 3. Säregen formgivning, snett bakifrån påminner den om första generationens Supra, men överhänget gör att den ser väldigt baktung ut från sidan.
  Kul med lite info om omgivningarna också, vansinnigt stiligt!

  SvaraRadera
 4. Jag jobbar på Skrapan sen snart 10 år så helt OT tycker jag inte att det är, även om den sedan 90-talet ligger i Ulleråker. Många äldre kolleger talar varmt om gamla Skrapan på Trädgårdsgatan även om de trivs i de nya lokalerna. Däremot är det ingen som saknar tiden däremellan i Johannesbäck.

  SvaraRadera
 5. Här har du den stolta ägaren i egen hög person :)

  SvaraRadera
 6. Kul att du gav tillkänna - grattis till en ovanlig och trevlig bil!

  SvaraRadera