söndag 23 oktober 2011

På östfronten intet nytt del 2: UAZ ist das!?

Idag fortsätter serien med bilar från öst. Och idag blir det av det tyngre slaget i dubbel bemärkelse: en riktig hårding från andra sidan järnridån och tung är den med tjänstevikt på knappt två ton. Marcus Helsing från Ljusdal fann denna polskregistrerade bil fylld med semestergrejer vid en badplats i somras. Marcus son var den som såg bilen och trodde det var en folkvagnsbuss. Marcus, som är Volkswagenfantast, vände då tillbaka och fann att det istället var en Barkas, en östtysk minibuss. Han skickade så bilderna till mig i onsdags och jag konstaterade då att det inte var en Barkas, utan en, ja vadå? Jag kände igen biltypen från bilder och filmer från Sovjet och Ryssland men jag visste inte vad den hette, men efter idogt googlande fann jag den.

Bilen är en UAZ 452 av okänd årgång, ett sovjetisk, numera ryskt terrängfordon. Säkert inte det smidigaste semesterfordonet men man tar sig nog fram nästan överallt och det håller nog ganska bra. UAZ står för Uljanovsks Automobilfabrik som startade sin tillverkning 1942. UAZ 452 började tillverkas 1965 i olika minibuss- och pickupvarianter. Den kallas i folkmun för Bukhanka, "limpan", på grund av minibussvariantens form. Motorn var densamma som i GAZ 21, mer känd som Volga M21.

Modellen tillverkas faktiskt fortfarande och ser fortfarande lika ålderdomlig ut. Modellen på bilden är troligtvis den som heter 3962, vilket är ambulansversionen. Med tanke på bilens färg gissar jag på ett ursprung i den polska armén. Vad UAZ idag erbjuder för varianter kan du se på den här länken.

3 kommentarer:

 1. brutal skönhet. Inget lågprofilstuk någonstans. Diskret färgsättning. Gillar´t!

  SvaraRadera
 2. Ja, den är rå och bedårande på samma gång på något sätt.

  SvaraRadera
 3. detta är en ambulans bilen är nu besiktat och går runt i
  Örebro årsmodell 1978

  SvaraRadera