tisdag 4 oktober 2011

Downsizad Fiat

På väg till jobbet den sista maj fann jag denna stackars Fiat 127 från 1981 fylld med hundar utanför en Icabutik. Förutom att det just var en Fiat 127, som man ju inte ser alltför ofta, var det det bedrövliga skicket och texten på bakluckan som drog till sig mitt intresse. Downsizing av motorer är ju populärt nuförtiden men det är ju på nya bilar. Om det stämmer att bilen har en tvåcylindrig motor på 525 kubik och 23 hästar så motsvarar det nästan exakt hälften av vad den bör ha i originalutförande. Så jag sökte efter "Fiat 127 525 kubik" på Google och fann bilen.

På en projektblogg berättar ägaren om Fiaten. Det visade sig att han efter att Fiatens motor havererat helt enkelt (nåja) plockat bort två cylindrar och kört på halva motorn! Att bilen till exempel saknar stötfångare, grill och baksäte förklaras att delar plockades bort för att spara vikt så den stympade motorn skulle orka. Du kan läsa den roliga och något bohemiska projektbloggen här. Sista inlägget är skrivet den 27 juli i år då ägaren erbjuder sig att skänka bilen till någon intresserad. Enligt Transportstyrelsen avregistrerades bilen den 6 september.

Fiat 127 presenterades 1971 och delade teknik med den större Fiat 128, som jag berättat om tidigare. Bilen blev en succé och var under flera år på sjuttiotalet Europas mest sålda bil. Till 1978 års modell uppdaterades utseendet till det du kan se (resterna av) på bilderna. 1983 uppdaterades bilen igen. Detta var också det sista året Fiat 127 såldes i Sverige men tillverkningen fortsatte fram till 1987.

2 kommentarer:

  1. En äkta entusiast den där Fiatägaren, kul läsning om motorn..vilket projekt

    SvaraRadera
  2. Ja man undrar vad som hände med bilen sen, men avregistrering låter ju inte så hoppingivande.

    SvaraRadera