lördag 16 oktober 2010

Ford nr 2: Se mig!


Som en främmande fågel har denna Ford Gran Torino från 1973 landat i en lövhög på gatan. Sanningen är att den stått där så länge att bilen kom först och löven sen. Ovanlig är den i alla fall och ännu ovanligare är väl att den står parkerad så här på en helt vanlig gata. Amerikanska muskelbilar är en dröm för många men de kan vara dyra att äga och därför byter de ofta ägare. Torinon på bilden kom till Sverige 1979 och har haft 30 ägare.

Bilen har lackats om till röd (enligt Transportstyrelsen är den nämligen mörkgrön) och fått slotmags-fälgar. Det är inte så konstigt. I polisserien "Starsky and Hutch" från 1975 kör huvudpersonerna nämligen en röd Ford Gran Torino med slotmags. Den bilen var visserligen en 74:a med en stor vit stripe utmed sidan, men man kan väl anta att denna bil vill vara en look-alike. TV-serien ska ha sänts i Sverige 1982, men jag har inga minnen av den. 2004 gjordes en film baserad på tv-serien. Den är väl kanske inte så sevärd.

En sevärd film är däremot är "Gran Torino" av och med Clint Eastwood. Clintan är i högform trots att han är gammal och stel. Bilen som gett namn åt filmen är en grön Ford Gran Torino 1972.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar