fredag 29 oktober 2010

Valle i två nyanser av grått


För en vecka sedan sprang jag på denna Chrysler Valiant V100 från 1964. Gråmetallic (i två nyanser) med röda fälgar är tufft, men jag tror inte att det är original. Under huven sitter en sexa på 100 hästar. Det fanns tre varianter av Valiant där V100 var enklast.

I Sverige såldes Valiant till en början som Chrysler Valiant, vilket skulle ge mer status. Än idag ser vi detta. Daewoo säljs till exempel som Chevrolet för att folk ska bli mer villiga att köpa dem. Efter 1964 fick den heta Plymouth även i Sverige och det var länge den mest sålda amerikanska bilen i här och kallas av många för "Valle". Den var populär både som taxi och polisbil ("Snutvalle"). När bilarna blivit några år hamnade de ofta i ungdomens händer och då byttes gärna sexan under huven till en V8.

I USA började de amerikanska biljättarna GM, Ford och Chrysler känna av konkurrensen från små europeiska bilar. Under ett och samma år, 1960, kom så jättarnas mothugg: Chevrolet Corvair (GM), Ford Falcon och Plymouth Valiant (Chrysler). Valiant marknadsfördes till en början som ett eget märke på den amerikanska marknaden, men från 1961 fick den heta Plymouth. Totalt blev det fyra generationer innan modellen försvann 1976. Bilen på bilden tillhör den andra generationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar